Oproep om mee te betogen in Luik op 25.09.22

“Inzetten op de luchthaven van Luik en de logistiek, dat is niet onze keuze voor de toekomst”

Onze keuze is die van een Wallonië dat opkomt voor een sociaal rechtvaardige economische heroriëntering, lokaal verankerd en in staat om het milieu, de gezondheid, de levenskwaliteit, de werkgelegenheid, de cultuur, het onderwijs en de mensenrechten te beschermen.

Nu over de verlenging van de exploitatievergunning van de luchthaven van Luik wordt beslist, staat onze toekomst op het spel. De keuze die de ministers Céline Tellier (Ecolo/Groen) en Willy Borsus (MR) eind september zullen maken, zal bepalend zijn voor de ontwikkeling van de luchthaven in de komende twintig jaar.  Op 25 september zullen duizenden mensen bij de Waalse regering aandringen dat ze haar verantwoordelijkheid opneemt door zich te verzetten tegen de verlenging van de vergunning.

In Wallonië wordt de luchthaven van Luik (Liège Airport) door onze leiders beschouwd als een gewenst instrument, het enige instrument dat de « economische groei » mogelijk zou maken die nodig is om de hele regio « nieuw leven in te blazen ». 

Om van Wallonië een Europees centrum voor logistiek en e-commerce te maken, wordt de ontwikkeling van Liège Airport bevoordeeld zonder beperking noch democratisch debat. Of het nu is door nachtvluchten toe te staan, terwijl onze Europese buren die beperken, of door miljoenen Euro’s aan overheidssubsidies te geven, moedigt het Waals Gewest doelbewust de volledige uitbreiding van de luchthaven van Luik aan.

Ondertussen vervuilen en vernietigen vliegtuigen, vrachtwagens en beton de ruimte waarin wij wonen, slapen, ademen, reizen, waar we ons verplaatsen en met onze kinderen wandelen.

Al meer dan twintig jaar werd er geen enkele milieueffectrapportage (MER)opgemaakt datde totaliteit van de schade in kaart brengt die veroorzaakt wordt door de activiteiten van Liège Airport:effecten op het milieu, het klimaat, de gezondheid, de mobiliteit, de lokale economie, de werkgelegenheid of de mensenrechten. Erger nog, ze worden gevaarlijk onderschat en/of genegeerd door de beleidsmakers.

Volgens het laatste IPCC-rapport hebben we nog drie jaar om te handelen, anders zullen de gevolgen van de opwarming van de aarde rampzalig zijn. Nochtans zal tegen 2040 zal het kerosineverbruik van de luchthaven alle inspanningen van de Waalse burgers om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, tenietdoen. De overstromingen van de zomer van 2021 in het Luikse, met 41 dodelijke slachtoffers, tonen aan dat de klimaatcrisis nu al gevolgen heeft voor onze bevolking en in het bijzonder voor de meest kwetsbaren, waardoor de sociale crisis nog wordt versterkt. Laat ons niet vergeten dat de gevolgen van de klimaatontregeling een veel grotere impact zullen hebben op de landen van het Zuiden, al stoten deze landen veel minder broeikasgassen uit. We strijden voor klimaatrechtvaardigheid, maar de uitbreiding van Liège Airport zal het geweld tegen de landen van het Zuiden, dat al eeuwen duurt, alleen maar doen toenemen.

Al maandenlang wordt er met bulldozers gewerkt op de talrijke werven van de luchthaven, die zelfs een eigen betoncentrale heeft gekregen. Toch weten we dat massale bodemafdekking de klimaatincidenten accentueert en bovendien onze voedselbestendigheid bedreigt door grond voor land- en tuinbouw te vernietigen.

Nu luchtverontreiniging wereldwijd zo’n 9 miljoen doden per jaar veroorzaakt, kondigt het Masterplan van de luchthaven van Luik meer dan een verdubbeling van het luchtverkeer aan en een oververzadiging van het wegverkeer. Beide stoten vervuilende stoffen uit die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Intensieve geluidshinder (tot in Vlaanderen, ver buiten de omgeving van de luchthaven!) verslechtert de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mensen die eronder lijden.

De e-commerce, die momenteel in volle expansie is op Liège Airport, werkt niet alleen overconsumptie en verspilling in de hand, maar bedreigt ook het voortbestaan van de plaatselijke handelaars en ondernemers door oneerlijke concurrentie en fiscale optimalisatiepraktijken.

De beleidsmakers blijven echter het enige argument van het scheppen van arbeidsplaatsen gebruiken om de ontwikkeling van de luchthaven te verdedigen. Maar deze banen zijn grotendeels afhankelijk van overheidsinvesteringen en betreffen een sector die bekend staat als keihard voor het lichaam en de rechten van werknemers (contracten voor bepaalde tijd, uitzendkrachten, nachtwerk, enz.) Deze arbeidsplaatsen worden ook bedreigd door delokalisatie (zoals onlangs door TNT) en door automatisering (exponentieel in de sector).

Door het spel van de hyperglobalisering mee te spelen (levering overal in minder dan 72 uur), schept het Waals Gewest bovendien een ruimte voor de multinationals van de e-commerce zoals Alibaba, die bekend staan om hun schending van de mensenrechten, vooral in China.

Onder het mom van het scheppen van werkgelegenheid, leidt Liège Airport ons Gewest naar een catastrofe.

Door in te zetten op de ontwikkeling van Liège Airport, zou het Waals Gewest bewust kiezen voor een model dat elk alternatief voor onze toekomst hypothekeert. We weten dat het onmogelijk is ons de economische en industriële activiteit van weleer voor te stellen. Veel beroepen zullen de komende decennia moeten omgevormd worden (of zelfs verdwijnen). Er zullen nieuwe beroepen moeten verschijnen, de vaardigheden van bepaalde sectoren zullen op andere overgedragen moeten worden. 

De overheidsfondsen die genereus aan à Liège Airport toegekend werden, moeten aangewend worden voor deze boeiende socio-economische transformatie. We hebben dringend banen nodig die overeenkomen met de behoeften van de bevolking, ten gunste van zachte mobiliteit, isolatie van gebouwen, duurzame voeding, hernieuwbare energie, beveiliging van de sociale en gezondheidsstelsels, dekoloniseren van onze betrekkingen met de wereld, enz.

De ontwikkeling van de luchthaven is niet onze keuze voor de toekomst

We hebben niet gekozen voor vliegtuigen, vrachtwagens, onzekere banen, duizenden tonnen pakjes die duizenden kilometers afleggen, duizenden hectares betonHet is dringend nodig dat de Waalse regering de verantwoordelijkheid opneemt die zij aan haar burgers verschuldigd is:

  • door een onmiddellijk MORATORIUM in te stellen op alle besluiten met betrekking tot de uitbreiding van Liège Airport en zijn logistieke pool, hetgeen impliceert
    • de exploitatievergunning niet verlengen 
    • de werken in uitvoering bevriezen
    • alle bouwvergunningsaanvragen voor de luchthaven en voor alle logistieke bedrijven blokkeren
  • door een NIEUWE, algemene en onafhankelijke STUDIE te verrichten over de rechtstreekse en indirecte GEVOLGEN op alle niveaus (milieu, economie, samenleving, gezondheid, cultuur, mobiliteit, eerbiediging van de mensenrechten, levenskwaliteit, gezondheid, enz.)
  • door een onafhankelijke STUDIE uit te voeren naar mogelijke ECONOMISCHE ALTERNATIEVEN voor deze Europese logistieke hub, met respect voor het milieu, de gezondheid, de sociale rechtvaardigheid, de mensenrechten en de levenskwaliteit van de werknemers en van elke bewoner in de omgeving.

Een andere wereld, vrolijk en levend, is nog altijd mogelijk. Kom het met ons zeggen op zondag 25 september 2022.

Ondertekenaars van deze oproep:

A CONTRE COURANT
ACTION VIVRE ENSEMBLE
ACTRICES ET ACTEURS DES TEMPS PRESENTS
ADOC CIE
ARSENIC 2
ASSEMBLEE DES RELAIS DE SAB & CO
ATTAC LIEGE
AUTISTES ASSOCIE.ES
AUTRE TERRE(ONG DU GROUPE TERRE)
BARRICADE ASBL
BOERENFORUM
BOULANGERIE SANS PATRON
BRIGADES D’ACTIONS PAYSANNES
C’EST DES CANAILLES
CADTM (COMITE POUR L’ABOLITION DES DETTES ILLEGITIMES)
CAFETARIA COLLECTIVE KALI
CANOPEA (ex-IEW)
CASA NICARAGUA
CEINTURE ALIMENT-TERRE LIEGEOISE (CATL)
CENTRE LIEGEOIS DU BEAU MUR
CERCLE DU LAVEU
CLAP (COMITE LIEGE AIR PROPRE)
CLIMAXI VZW
COLLECTIF ET TA SOEUR
COLLECTIF MENSUEL
COMITE DE QUARTIER DE STE WALBURGE
COMITE DE QUARTIER DE TILFF CENTRE
COMITE DE QUARTIER FOND PIRETTE
COMITE DE QUARTIER ST LAURENT/ST MARTIN
COOPERATIVE « HISTOIRE D’ UN GRAIN »
COOPERATIVE ARDENTE
CVFE (COLLECTIF CONTRE LES VIOLENCES FAMILIALES ET L’EXCLUSION)
D’UNE CERTAINE GAITE
DEGAZE-TEGENGAS
ENTRAIDE & FRATERNITE ONG
EXTINCTION REBELLION BELGIUM
EXTINCTION REBELLION LIEGE
FABRIEK PAYSANNE
FERREOLE
FIN DU NUCLEAIRE
FINANCITE
FRONT ANTIFASCISTE DE LIEGE 2.0
FUGEA
GAUCHE ANTICAPITALISTE
GLUE GANG
GRACQ LIEGE
GRANDS PARENTS POUR LE CLIMAT (GPC)
GREENPEACE BELGIUM
GREEPEANCE LIEGE
GROUPEMENT CEREXHE HEUSEUX BEAUFAYS ASBL
IGL INTERGROUPE LIEGEOIS (FEDERATION DES MAISONS MEDICALES)
JOC LIEGE
JOC NATIONALE
LA CYCLERIE
LA SANTE EN LUTTE
LA TRANSPEDEGOUINES
LE CHAUDRON – CANTINE POPULAIRE
LE CORRIDOR ASBL
LE JARDIN DES ENFANTS ASBL
LE JARDIN ZEN
LE LEONARDO DA VINCI
LE RESEAU ALIMENT-TERRE DE L’ARRONDISSEMENT DE VERVIERS (RATaV)
LE RESEAU DES GASAP ASBL
LES AMIS DE LA TERRE
LES CITOYENS CONTAGIEUX
LES EQUIPES POPULAIRES
LES GRIGNOUX
LIEGE DECROISSANCE
LIEGE POUR LE CLIMAT
LIEGE SANS PUB
MAISON DES JEUNES DU THIER A LIEGE
MIEL MAYA HONING ASBL
MOUVEMENT D’ACTION PAYSANNE (MAP)
mpOC (MOUVEMENT POLITIQUE DES OBJECTEURS DE CROISSANCE)
NATURE ET PROGRES
NICOSEL
NUCLEAIRE STOP KERNERGIE
OCCUPONS LE TERRAIN (OLT)
OJ JEUNES FGTB
PEUPLE ET CULTURE (PEC)
QUINOA
RENCONTRE DES CONTINENTS
RESEAU ADES
RESEAU WALLON DE LUTTE CONTRE LA PAUVRETE
SORTIR DU BOIS
STOP ALIBABA & CO
TERRE EN VUE
VENT DE TERRE
VIE FEMININE REGION DE LIEGE
VIN DE LIEGE
VOIX DE FEMMES
ZAD DE LA CHARTREUSE OCCUPEE

Ize steunen ons

BEAUVOIS VERONIQUE 
BERTRAND CECILE 
BIERIN OLIVIER 
COGOLATI SAMUEL 
CREMASCO VERONICA 
DANIS JEAN 
DE CLERCK ALAIN 
DE SCHUTTER OLIVIER 
DE WEVER ANUNA
DELREZ MARC 
DEMEUSE RODRIGUE
DESPRET VINCIANE
ERNST BRIGITTE 
EYBEN PIERRE
FRERE BRUNO
GAVRAY MARC-ANTOINE
GEMENNE FRANCOIS 
GERKENS MURIEL 
HENRIST CATHERINE
JACQUEMAIN MARC 
JOACHIMS LUC 
JOVENEAU ADRIEN
KELLETER ANNE
KRETTELS GUY 
LAMARCHE CAROLINE 
LANNERS BOULI 
LE MEUR MIKAELA 
LIETAER SAMUEL 
LONGDOZ BERNARD
MOUCHET ANNE
NIESSEN CLAUDIA
OZER PIERRE 
PARENT NICOLAS 
RAUSIN ISABELLE
SCHREUER FRANCOIS
STASSART PIERRE M.
STASSEN MARIE 
STRIVAY LUCIENNE
VAN DE WEERDT CECILE
VAN REYBROUCK DAVID
VERJANS PIERRE 
WILMOTTE ANNICK 
Universitair hoofddocent ULiège
Kunstenaar
Waals Ecolo MP
Federaal afgevaardigde Ecolo
Waalse MP Ecolo
Directeur ULiège
Plastisch kunstenaar
Professor UCLouvain
Klimaatactivist 
Professor ULiège
Ecolo Parlementslid
Professor ULiège
Medewerker Uliège
Partij Mouvement Demain
Professor ULiège
Professor ULiège
Professor ULiège
Ecolo gemeenteraadslid
Professor ULiège
Professor ULiège
Architect
RTBF journalist
Ecolo Parlementslid
Ecolo gemeenteraadslid
Schrijver
Komiek
ULB onderzoeker
ULB onderzoeker
Professor ULiège
Assistent ULiège
Burgemeester Eupen (Ecolo)
Professor ULiège
Ecolo Parlementslid
Bio-ingenieur Uliège
Gemeenteraadslid Vega
Professor ULiège
Mayor Plombières (Les engagés)
Professor ULiège
Doctor in de wetenschappen ULiège
Schrijver
Professor ULiège
Professor ULiège